onsdag 27. mai 2009

Faktastil om kua, skrevet av en barneskoleelev.

Kua er et husdyr... Men den kommer også utenfor huset. Og den lever ofte på landet, men den kommer også inn til byen, men bare når den skal dø. Men det bestemmer den ikke selv.

Kua har sju sider. Den øverste siden - Den nederste siden - Den forreste siden - Den bakerste siden - Den ene siden - Den andre siden - Og den innvendige siden.

På den fremste siden sitter hodet... Og det er fordi hornene skal ha noe å sitte fast på. Hornene er av horn og de er bare til pynt. De kan ikke bevege seg, men det kan ørene. De sitter ved siden av hornene. Kua har to hull foran i hodet. De kalles ku-øyer. Kuas munn kalles mule. Det er nok fordi den sier muuhh.

På den bakerste siden sitter halen. Den bruker den til å jage vekk fluer med, så de ikke faller ned i melka og drukner.

På den øverste siden - Og den ene siden - Og den andre siden, er det kun hår. Det heter ku-hår og har alltid samme farge som kua. Fargen til kua heter kulør.

Den nederste siden er den viktigste, for der henger melka. Og når budeia åpner kranene, så renner melka ut. Når det tordner, så blir melka sur... men hvordan den blir det, har jeg ikke lært meg ennå.

Kua har fire ben... De heter ku-bein. De kan også brukes til å trekke ut spiker med.

Kua spiser ikke så mye, men når den gjør det, spiser den alltid to ganger. De fete kuene lager helmelk. Når kua har dårlig mage, lager den ost. I osten er det hull. Men hvordan den lager hullene har jeg heller ikke lært ennå.

Kua har god luktesans. Vi kan lukte den på lang avsand. Kuas valper heter kalver. Klavenes far heter okse, og det gjør kuas mann også. Oksen lager ikke melk og er derfor ikke et pattedyr.

Den som kommer og henter kua når den blir gammel, heter ku-fanger. Den sitter ofte foran på biler. Så blir kua slaktet, man heller melka på pappkartonger som vi kan kjøpe på butikken. Kuas fire ben blir sendt til snekkeren. Det kalles gjenbruk.

Som man kan se, er kua et nyttig dyr. Og derfor liker jeg kua veldig godt.


Lærerens kommentar: Jeg har aldri lest noe lignende!


1 kommentar:

Hage foto og natur sa...

Fatastisk! Her har han fått med seg det meste som er å si om ei ku,
jeg har aldri hørt lignende.
*ler*
Artig innlegg, dagens gledespreder:D)
Ha en fin Torsdag:)